Terug naar nieuwsoverzicht

Extended Reality bij het trainen van brandveiligheid

Er zijn vele manieren denkbaar voor het geven van trainingen op het gebied van brandveiligheid, zoals ontruimingsoefeningen en BHV-instructies. Tegenwoordig worden hier de nieuwste technologieën voor ingezet: denk bijvoorbeeld aan Extended Reality (XR). Extended Reality is een verzamelterm voor alle technologieën die jou in een volledig digitale wereld plaatsen, of een digitale laag over de werkelijkheid heen leggen. Virtual Reality is de bekendste vorm van XR. Hierbij zet je een afgesloten headset op die jou een realistische virtuele omgeving tonen. Je ziet jouw echte omgeving niet, en gebruik je speciale controllers om handelingen uit te voeren. Naast VR, zijn er nog meer vormen van Extended Reality, met mooie toepassingsmogelijkheden voor het trainen op gebied van brandveiligheid.  

Toevoegingen aan de werkelijkheid

Augmented Reality is een andere vorm van XR, waarbij 3D objecten en animaties via een beeldscherm of bril over de werkelijkheid worden geplaatst. Als gebruiker zie je nog jouw werkelijke omgeving, maar dan met extra toevoegingen. Deze techniek wordt o.a. ingezet bij het oefenen van brandblussen, waarbij je via een headset een brand in jouw omgeving ziet verschijnen. Hierbij gebruik je (digitale) knoppen om te interacteren.  

Direct feedback van de reanimatiepop

Mixed Reality gaat nog een stapje verder: daarbij is interactie mogelijk is tussen de gebruiker en 3D objecten. Deze objecten worden over de werkelijke omgeving van de gebruiker geprojecteerd. De handtracking zorgt ervoor dat jij deze objecten kunt oppakken, roteren, etc. MR is zeer goed inzetbaar voor trainingen, zoals het oefenen van reanimatie. In de ‘echte wereld’ ligt er een reanimatiepop op de vloer, maar in de virtuele wereld ziet de gebruiker deze pop als een echt persoon. Doordat de pop met bluetooth gekoppeld is, krijgt de gebruiker direct accurate feedback over wat er goed of fout gaat, inclusief verbeterpunten. Op deze manier kun je door een hele cursus geleid worden, inclusief het gebruik van een AED.  

Extended Reality biedt de mogelijkheid om modules te herhalen tot de lesstof goed beheerst wordt, wat het een effectief leermiddel maakt. Ook vinden veel gebruikers het een leuke, nieuwe en verfrissende manier oefenen. Maar, naast dat het een leuke methode is, kent XR nog andere voordelen.  

Meer mogelijkheden voor trainen

XR maakt het ook mogelijk om plaats- en tijdsonafhankelijk trainingen te geven. Een ruimte kan voorafgaand aan een training geprogrammeerd worden, zodat er ook ruimtes gebruikt kunnen worden die normaal minder geschikt zijn. Daarnaast biedt het mogelijkheden om vaker te kunnen trainen, waardoor men nog beter is voorbereid op echte noodgevallen. Ook op kosten kan een hoop bespaard worden, doordat een instructeur minder hoeft uit te leggen. Situaties die ‘in het echt’ lastig of te gevaarlijk zijn om te creëren, kunnen met XR gemakkelijk werkelijkheid worden. Een veilige manier om ook gevaarlijk situaties eens te oefenen, cursisten lopen hierbij geen risico. Omdat oefenmateriaal zoals een AED of brandblusser geprojecteerd kan worden, scheelt dat een hoop in de aanschaf. 

Met Extended Reality kun je aan medewerkers een leuke en vernieuwende manier van trainen aanbieden, waarbij in verschillende situaties geoefend kan worden. Een leuke ontwikkeling om eens op een andere manier te kijken naar brandveiligheid! 

Deel dit bericht