Terug naar nieuwsoverzicht

De Lichtenvoorde werkt aan realistische brandveiligheid

Gehandicaptenorganisatie De Lichtenvoorde kijkt op een realistische manier naar brandveiligheid in de organisatie en woningen van cliënten. Realistische brandveiligheid betekent voor De Lichtenvoorde dat elke medewerker weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Het betrekken van de cliënt bij de brandveiligheid van zijn of haar woonomgeving is daarbij voor De Lichtenvoorde van groot belang.

Eerder dit jaar opende De Lichtenvoorde de deuren van haar belevingswoning voor cliënten en zorgpersoneel. In de belevingswoning kan beleefd worden waar brandrisico´s aanwezig zijn in en om het huis. “Voldoen aan het bouwbesluit betekent niet dat er geen risico’s meer zijn. Het Bouwbesluit sluit niet meer aan bij de huidige situatie in de zorg en aan het begrip 24 uurszorg wordt binnen het bouwbesluit een andere uitleg toegekend. Zorglocaties met niet-bedgebonden patiënten, maar wel met cliënten die slechts beperkt zelfredzaam zijn en overdag gewoon deelnemen aan de samenleving, lijken volgens het Bouwbesluit dan tussen wal en schip te vallen”, aldus Suzanne Schmid, hoofd huisvesting bij stichting De Lichtenvoorde.

Ruimte voor innovatieve oplossingen

Realistische brandveiligheid betekent voor De Lichtenvoorde ook op strategisch niveau tot mooie samenwerkingen komen met bijvoorbeeld woningcorporaties en de veiligheidsregio, zeker in een tijd van veranderde woonvormen en de veranderde wijze waarop de zorg is ingericht. Wet- en regelgeving is niet meer leidend. “Het risicogestuurd denken schept enerzijds ruimte om daadwerkelijk tot passende, innovatieve oplossingen te komen. Anderzijds wordt er door bouwend Nederland misschien nog te veel regelgericht gedacht en ingericht. De hamvraag is dan wie in welke situatie verantwoordelijk is voor de financiering van het risicogestuurd denken en handelen.”

Mobiele sprinkler

De financieringsvraag speelt bij De Lichtenvoorde vooral bij woonsituaties van minder zelfredzame mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld senioren zijn die ouder en minder zelfredzaam worden achter de eigen voordeur of kwetsbare mensen met een hulpvraag. Voor een van de cliënten van De Lichtenvoorde werd onlangs bijvoorbeeld een passende, innovatieve oplossing gevonden door het plaatsen van een mobiele watermistsprinkler in de woonsituatie van de cliënt. Meer informatie over de mobiele sprinkler in dit artikel van regionaal nieuwsblad Elna.

Deel dit bericht